Magdalena Makarowska „Schudnij pysznie jesienią i zimą”

Magdalena Makarowska „Schudnij pysznie jesienią i zimą”

Dieta, jakkolwiek byśmy ją nazywali, ma być smaczna, aromatyczna, kolorowa i zdrowa!
Taka właśnie jest jesień, wraz z którą możemy rozpocząć zmianę naszego żywienia.
Jesień to pora roku pełna barw i opadających liści. Niech wraz z nimi spadną także nasze kilogramy! Chłodne wieczory i plucha na dworze bywają usprawiedliwieniem dla niezdrowego podjadania, którego skutki maskujemy ubraniem na cebulkę. Nie tędy droga!

Zadaniem odchudzania jest zmiana nawyków żywieniowych nie tylko na czas dochodzenia do optymalnej wagi ciała, ale na zawsze. Wiem, że może brzmi to nieprawdopodobnie, ale zaręczam, że po zakończeniu kuracji decyzja o trwałej zmianie sposobu żywienia stanie się dla Was zupełnie oczywista.

Zdrowa dieta to całościowy styl jedzenia, nie tylko kilka wybranych przepisów na parę tygodni. Zmiana nawyków ma doprowadzić nas do zdrowej i smukłej sylwetki na zawsze! A na taką zmianę dobra jest każda pora roku, aczkolwiek inny jest styl przyrządzania potraw. W przepisach jesienno-zimowych dominują rozgrzewające dania przyprawione imbirem, papryką czy cynamonem, sycące, gorące i aromatyczne zupy, ciepłe śniadania.

A czy łatwiej jest chudnąć zimą, czy latem? Nie ma różnicy! Najtrudniej jest podjąć wyzwanie o zmianie stylu żywienia, a co za tym stoi stylu życia. Nie odkładajmy więc dbania o siebie, nie przykrywajmy kompleksów kożuchem, a własnych słabości zbliżającą się jesienną chandrą.
Kalorie? Kto by je liczył? Jedz mądrze, kontroluj spożywanie wyznaczonych produktów i kolejności posiłków, a na efekty nie trzeba będzie czekać do wiosny!

Wydawnictwo JK, 2013
Projekt okładki: Norbert Młyńczak
Fotografie: Tomasz Makarowski
Redakcja i skład: Witold Kowalczyk / BLURB Pracownia edytorska